top of page
חיפוש

משימה רגישה: איך לדבר עם ילדים וילדות על יום השואה ויום הזיכרון

  • תמונת הסופר/ת: דנה ישראלי
    דנה ישראלי
  • 2 במאי 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

יום השואה ויום הזיכרון לחללי צה"ל נושאים מטען רגשי כבד עבור רבים מאיתנו, במיוחד בתקופה מורכבת זו, בצל המלחמה שטרם הסתיימה. איך נוכל לדבר עם הילדים ולהנחיל את משמעות הימים הללו בצורה רגישה ומותאמת לגילם, תוך יצירת תחושת ביטחון ורוגע?


הנגשה בגילאים השונים


הגיל הרך

אין צורך להיכנס להסברים מעמיקים, במידה ואתם רואים צורך לציין זאת- חשוב להשתמש במשפטים פשוטים כמו "זה יום שבו אנחנו זוכרים אנשים שחיו פעם ובחיילים שחיו פעם".  שימו לב לאווירה בבית ותהיו קשובים לשאלות, לאמירות ולרגשות של הילדים.

גילאי הגן

הכיתות הנמוכות

חטיבות הביניים

תיכון


דברים שחשוב לזכור לפני כל שיחה עם הילדים

  1. השילוב המשפחתי: במשפחות שבהן יש ילדים בגילאים שונים חשוב לשים לב למקום בו מקיימים שיחות, לאפשר שיחות נפרדות לילדים בגילאים שונים, לראות אם הילדים הצעירים נחשפים לשיחות או תכנים בטלוויזיה או באינטרנט מדברים שראו האחים והאחיות הבוגרים יותר ולהתייחס במידת הצורך. 

  2. שיחה פתוחה: חשוב ליצור מרחב בטוח לשיחה פתוחה וכנה. עודדו שאילת שאלות ושיתוף ברגשות, גם אם הם קשים. הקשיבו באמפתיה ובאכפתיות, ותנו להם להרגיש שאתם שם עבורם. שאלו שאלות פתוחות ותנו להם זמן לחשוב ולענות, אל תפחדו משתיקות. 

  3. התאמה אישית: חשוב להתאים את השיחה והפעילויות לגיל הילדה והילד ולרמת ההבנה שלהם. צעירים זקוקים להסברים פשוטים וקצרים, בעוד שגדולים יותר יכולים להתמודד עם נושאים מורכבים יותר, ובכל מקרה אתם אלו שמכירים את הילדים והילדות בצורה הטובה ביותר ויכולים לדעת מה מתאים לכל אחד מהילדים שלכם. 

  4. הקפדה על איזון: חשוב לא להכביד על הילדים והילדות יותר מדי במידע וברגשות קשים. שלבו את השיחות והפעילויות הקשורות לימי הזיכרון עם פעילויות קלילות ומשמחות יותר.

  5. יצירת מסגרת בטוחה: חשוב שהילדים ירגישו בטוחים ומוגנים במהלך ימי הזיכרון. הקפידו ליצור בבית אווירה רגועה ותומכת, והיו זמינים עבורם לכל שאלה או בקשה. שימו לב לתכנים שעולים מהטלויזיה, האינטרנט והרשתות החברתיות ונסו לדלל את הנוכחות של הילדים במסכים בימים אלו. 

  6. הנצחה אישית: בגילאים הבוגרים עודדו למצוא דרכים אישיות להנציח את זכרם של הנופלים. אפשר לכתוב מכתב, לצייר ציור, לשתול עץ, או להתנדב בפעילות למען הקהילה.


חשוב לזכור שימי הזיכרון הם ימים מיוחדים עבור כל אחד מאיתנו. אין דרך אחת נכונה לעבור אותם, כל משפחה צריכה למצוא את הדרך המתאימה לה. הדבר החשוב ביותר הוא שהילדים ירגישו אהובים, מוגנים ונתמכים, ושהם מבינים את משמעות הימים הללו בצורה הולמת לגילם.


אספנו מגוון שאלות שעולות פעמים רבות מילדים וילדות לקראת יום השואה ויום הזיכרון וצירפנו אפשרויות לתשובות לעזרתכם:

הילדים שואלים, אתם עונים

למה יש מלחמה?

  • בגילאים הצעירים חשוב לתת דוגמה מתוך העולם של הילדים, למשל שמלחמה היא כמו ריב שיש גם בגן וקשה מאוד לפתור. 

  • מלחמה היא עימות אלים בין שתי מדינות או יותר. הסיבות למלחמות יכולות להיות רבות ומגוונות, כמו מחלוקות על שטח, משאבים, אידיאולוגיה או דת.

  • חשוב להסביר לילדים שמלחמה היא דבר נורא שגורם לסבל רב.

  • הדגישו שאנחנו מקווים שהמלחמה תסתיים בקרוב ושיהיה שלום.

מה ההבדל בין צפירה לאזעקה?

למה חיילים מתים במלחמה?

אני מפחד/מפחדת מהמלחמה, מה לעשות?

למה יש מלחמה עכשיו?

מה יקרה אם החיילים יפסידו במלחמה?

אני מפחד/ת מהאזעקות, מה לעשות?

למה אנחנו צריכים לזכור את הנופלים?



חשוב לזכור

  • אין תשובה אחת נכונה לכל השאלות. חשוב שהילדים ירגישו בנוח לשאול שאלות ולשתף את רגשותיהם.

  • חשוב לענות על השאלות בצורה פשוטה, ברורה וכנה, תוך התחשבות בגיל הילד או הילדה, במידת הבנתם ומתוך ההיכרות שלכם עם הילדים ועם מידת הפחד או החרדה שתשובות שונות יכולות לעורר אצלם. 

  • חשוב להדגיש לילדים ולילדות שהם לא לבד, ויש אנשים רבים שאכפת להם מהם ורוצים לעזור להם להתמודד עם המצב.

  • אם הילדים מעלים שאלה שאתם מרגישים שהם צעירים מידי לדבר עליה אמרו להם שזאת שאלה טובה ושתדברו על הנושא כשהם יהיו בוגרים יותר ויוכלו להבין את הדברים יותר לעומק.


מה עושים אם הילדים נחשפו למידע לא מותאם מחברים/במסגרת/מאחים בוגרים?

  • ייתכן שלא תדעו ברגע הראשון שהילד/הילדה נחשפו למידע כזה, תוכלו לראות שינוי בהתנהגות, פחדים חדשים שעולים, שינוי סביב השינה. במקרה כזה שאלו את הילדים אם יש משהו שמדאיג אותם.

  • במידה והבנתם שהילדים נחשפו למידע לא מותאם או למידע שגורם לפחדים וחששות- בקשו מהם לספר מה בדיוק ראו או שמעו, שאלו איך הם מרגישים ומה מפחיד אותם במה שראו. 

  • תנו לפחד מקום ונרמלו את המצב- זה הגיוני לפחד מדבר כזה, זה באמת נשמע מפחיד/מלחיץ.

  • שאלו אותם מה יכול לעזור להם להתמודד בימים הקרובים.

  • נסו לתת מידע שמסביר את מה שראו בהתאם לילד/ה ולגיל שלהם. 

  • פעמים רבות השיחה מאווררת את הילדים ומאפשרת לפחדים לרדת, במידה ויש צורך שוחחו איתם שוב לאחר מספר ימים.

 
 
 

Comments


bottom of page