הגיע הרגע שבו החלטתם לתת לילדים את הפלאפון הראשון שלהם.
רגע לפני שתתנו את המכשיר יש כמה דברים שכדאי לדעת ופעולות שמומלץ לעשות.
בעידן הדיגיטלי של ימינו, טלפונים ניידים הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו, וילדים אינם יוצאי דופן. כהורים, חשוב לוודא שילדינו מוכנים להתמודד עם האחריות שבבעלות על טלפון נייד ויכולים להשתמש בו בבטחה.
למדו שימוש אחראי בטלפון
לפני שאתם מפקידים בידי ילדכם טלפון נייד, חשוב ללמד אותם כיצד להשתמש בו באחריות. זה כולל שיחה על השימוש בטלפון, שמירה על בטיחות וביטחון אישי לפרטיות.
נקודות שחשוב לדבר עליהן ולהציג לילדים:
החליטו על כללי יסוד- מתי ואיפה מותר להשתמש בטלפון- למשל באיזה שעות מניחים אותו בצד, מה עושים איתו בזמן ארוחה או זמן משפחתי.
הסבירו לילדים מהו המידע האישי שלא משתפים ועם מי מותר לשתף דברים ועם מי לא- למשל לא נגיד למישהו שאנחנו לא מכירים פנים אל פנים איפה אנחנו גרים, לא נשלח תמונות אישיות שלנו לזרים ואיזה תמונות אפשר לשלוח לחברים וחברות.
הסבירו את הסכנות הפוטנציאליות של בריונות ברשת וכיצד להתמודד עם כל מצב שעלול להתעורר. אנחנו לא רוצים להפחיד אלא לחשוף את הילדים לדברים שיכולים לקרות ולהגיד להם מהן הפעולות שיש לעשות כשנחשפים למצב כזה, כמובן, שהצעד הראשון יהיה לשתף אתכם.
עודדו אותם לחשוב פעמיים לפני פרסום משהו ברשת או בקבוצות ווטסאפ, מכיוון שטביעות רגל דיגיטליות נשארות לנצח. הסבירו להם שמה שפרסמו לא ניתן למחוק מהרשת, גם אם מחקו את ההודעה שכתבו או התמונה ששלחו.
יצירת הסכם
דרך אחת להבטיח שתהיו באותו המקום בכל הנוגע לשימוש בטלפון נייד היא ליצור הסכם כתוב. בעזרת ההסכם תוכלו לדבר על הכללים, לסכם על ההשלכות השונות של אי עמידה בהם ובעיקר לייצר גבולות ברורים. כמה דברים שחשוב לשקול הם:
מגבלות זמן מסך יומיות או שבועיות.
מהן ההשלכות לשימוש לרעה בטלפון (דאגו להגדיר מה הכוונה בשימוש לרעה), למשל אובדן זכויות או לקיחת המכשיר.
מהי האחריות של הילד/ה בנוגע למכשיר במידה והוא ניזוק או אבד.
עם הילדים הצעירים- חשוב לסכם שלהורים יש גישה מלאה לטלפון והם יכולים לבדוק אותו. תוכלו לסכם על זמן קבוע, למשל, אחת לכמה ימים, ולקיים את הבדיקה יחד תוך שיח ותיווך.
קיום הסכם ברור ותמציתי יכול לעזור למנוע אי הבנות ולהקל עליכם ההורים באכיפת הכללים.
אחריות הורית
כהורים, תפקידכם סביב הטלפון הנייד לא מסתיים אחרי השיחה הראשונה. שיחה דומה צריכה להתקיים באופן קבוע, חשוב להישאר מעורבים ולפקח על השימוש שלהם כדי להבטיח שהם פועלים לפי הכללים.
התקינו אפליקציה שתעזור לכם לשמור על המכשירים של הילדים שלכם גם מרחוק. החליטו על הגדרות הבקרה והגבילו את הגישה שלהם לאפליקציות או אתרים מסוימים.
שתפו את הילדים שאתם בודקים את המכשירים שלהם והיסטוריית הגלישה באופן קבוע. עשו את הבדיקה יחד איתם, אל תסתירו ואל תחביאו, ככה תלמדו אותם שהם יכולים להגיע ולדבר איתכם על הכל. הסבירו להם שהמטרה היא שמירה עליהם.
דברו איתם באופן קבוע על החוויות שלהם מהשימוש בטלפון- גלו על הקבוצות שהם לוקחים בהן חלק, על משחקים חדשים… נסו לקיים שיחה פתוחה ומתעניינת ללא ביקורת ושיפוטיות.
על ידי שמירה על מעורבות וקביעת גבולות, תוכלו לעזור לילדכם לפתח הרגלי שימוש שיועילו להם בטווח הארוך.
בעלות ואחריות
שאלה נפוצה שעולה כשנותנים לילדים את הטלפון הנייד הראשון שלהם היא האם המכשיר שייך להם או להורים. בסופו של דבר, ההחלטה הזו תלויה בכם, אבל חשוב לשקול את האפשרויות. אם הטלפון נחשב לרכוש של הילדים, הם עשויים להרגיש יותר אחריות לשמור עליו ויחד עם זה ייתכן שהם עשויים להרגיש שהם יכולים להשתמש בו כרצונם, מה שעלול להוביל לחיכוכים במידה והם לא מקפידים על הכללים. מצד שני, אם הטלפון נחשב לרכוש ההורים, ייתכן שיהיה קל יותר לאכוף את הכללים ולהציב גבולות. בכל מקרה, על כולם להיות מודעים לאחריות שלהם בכל הנוגע לטלפון.
הכניסה של הילדים שלכם אל עולם הטלפונים הניידים יכולה להיות מלחיצה. עם הכנה נכונה, תקשורת פתוחה והבנה ברורה של הציפיות והגבולות, תוכלו להכין את הילדים לכניסה בטוחה יותר לעולם הדיגיטלי.
Comments