top of page
חיפוש

ילדים הורים ובטחון עצמי- מה הקשר בכלל?

  • תמונת הסופר/ת: דנה ישראלי
    דנה ישראלי
  • 13 במרץ 2024
  • זמן קריאה 3 דקות

האם הילד או הילדה שלכם..


מראים חוסר רצון לנסות פעילויות חדשות?

מחפשים אישור מתמיד בכל פעילות שעושים?

בעלי פחד מכישלון או ביצוע טעויות?

נמנעים מאינטראקציות חברתיות?

נתקלים לפעמים בקושי להביע מחשבות ודעות בסביבה שאינה הבית?


אם עניתם "כן" ליותר משאלה אחת- שווה לכם לקחת כמה דקות לקריאת הכתבה הבאה.


ילדים בעלי ביטחון עצמי נמוך לרוב יתקשו בדברים שעלו בשאלות ששאלנו. ביטחון עצמי הוא היבט מכריע בהתפתחות ילדים, הוא הבסיס להצלחה העתידית של ילדינו. כהורים, טיפוח תכונה זו היא אחריות הדורשת הבנה, סבלנות ומעורבות יזומה בחיי הילדות והילדים שלכם. 


בשביל לעשות סדר, נתחיל מהתחלה.


מהו ביטחון עצמי אצל ילדים? 


ביטחון עצמי אצל ילדים מתייחס לאמונה שלהם ביכולותיהם, בערך שהם מייחסים לעצמם והביטחון שהם יכולים להתמודד עם האתגרים שעומדים למולם. זה כרוך בתפיסה עצמית חיובית ובחוסן אישי להתמודד עם כישלונות. 


אז מה אפשר לעשות כדי לפתח ולהגביר ביטחון עצמי אצל ילדים? 

מודלינג- 

מודלינג של ההורים הוא דבר מאוד חשוב עבור העלאת הביטחון העצמי של הילדות והילדים. ההורים הם הדמות המשמעותית ביותר עבור ילדיהם. הילדים לומדים מהם כיצד הם מגיבים כאשר הם מצליחים במשימות ומה הם עושים כאשר הם מתמודדים עם קושי או כישלון. 

השלמת משימות-

השלמת משימות בהצלחה מפתחת מסוגלות אצל הילדים והילדות שלנו. זה מגדיל את חוויות ההצלחה ובכך מעלה את המוטיבציה להשלים ולבצע את המשימה הזו שוב באופן דומה ובנוסף זה מעלה את הביטחון להתנסות במשימות חדשות ולא מוכרות. ילדינו צוברים חוויות הצלחה ובכך הביטחון העצמי שלהם עולה. האחריות ההורית היא לעמוד לצד הילדים, לזמן להם אתגרים ומשימות שביכולתם להשלים ולעזור להם להתמודד עם התחושות כשהם נתקלים במשימה שהם לא מצליחים לבצע, הכוונה היא לא לעשות במקומם כשהם לא מצליחים אלא לעזור להם למצוא את הדרך להתמודד. הדרך הזאת הילדים יפתחו אמון ביכולות שלהם ואת הביטחון העצמי שלהם.  

שכנוע מילולי-

שוחחו עם ילדיכם ועודדו אותם במילים חיוביות בנוגע ליכולות שלהם. זה מעלה את תחושת המסוגלות ובכך את הביטחון העצמי. חשוב לזכור כי שיח חיובי על היכולות של הילד חייב להיות מחובר למציאות וצריך להתבצע על ידי מבוגר משמעותי, אחרת הוא לא אמין. לדוגמה- ״את רוקדת כמו הבלרינה של להקת הבלט הישראלי״ האם זה נכון או מוגזם מידי? במקום זה נסו משפט כמו ״איזה שיפור חל בריקוד שלך את ממש רוקדת מדהים לגילך!״ 

שיקוף, הכלה ואמפתיה- 

שיקוף הרגשות של הילדים תוך נתינת מקום אמיתי לתחושות שלהם מעניק תחושה של קרקע יציבה עבורם. זה הבסיס עבור כל אחד ואחת להרגיש שרואים אותו ומאמינים בו, זה בונה אמון בין הילדים למבוגרים ומסמן להם ״אני פה בשבילך, רואה אותך ואת הקושי שיש מולך כרגע״. כך הילדים לומדים להתחבר לרגשות שלהם ומגלים איך להתמודד בכל מצב ובכך הביטחון העצמי עולה.

בחירה ואחריות- 

עכשיו מגיע החלק החשוב ביותר עבור הילדים. אחד התפקידים החשובים של ההורים הוא ללמד ולפתח אצל הילדות והילדים את היכולת לבחור בצורה נכונה ומושכלת עבור עצמם. לאפשר להם לבחור וללמוד לקחת אחריות על הבחירה והתוצאות שלה. השלב הראשוני הוא לאפשר שתי אפשרויות מתוכן הם צריכים לבחור- בחירה סגורה. השלב המתקדם ביותר הוא לאפשר לילדים לחשוב על האפשרויות ולתת להם לבחור מתוכן מתוך הבנת הסיטואציה בה הם נמצאים ומציאת הפתרון המתאים ביותר עבורם. 

אהבה ללא תנאי-

כולם אוהבים את הילדים והילדות שלהם, אז מה זה אומר בעצם? אהבה ללא תנאי זו התחושה אצל הילד או הילדה שלא משנה כמה ההורים כועסים או מאוכזבים, הם תמיד יהיו שם עבורם. ברוב המקרים להורים זה ברור- זה הילד או הילדה שלנו ברור שגם האהבה תמיד שם ותמיד אהיה שם עבורם, אבל לילדים זה לא תמיד ברור. הרבה פעמים ענייני אגו נכנסים למשחק. ההורה נעלב מילדיו והאגו מתחיל לשחק תפקיד- אתה אמרת ככה, אז אני אגיב ככה… ואז, יוצא שברגע האמת הורים מתקשים לנהל את הרגשות שלהם והיכולת לבחור בתגובות מתאימות מתפוגגת. 

חשוב שהילדים ישמעו במצבים שונים במילים מפורשות ״לא משנה מה תעשה אני תמיד אוהב אותך ואהיה שם עבורך״. 


האם יש קשר בין ההורה שאני לביטחון העצמי של ילדי?

התשובה היא כן! סגנון הורות משפיע מאוד על הביטחון העצמי של הילד. הורות מעצימה שמעמידה מסגרת וגבולות ברורים ומביאה חום וציפיות מותאמות לגיל וליכולת, נוטה להביא ילדים בטוחים בעצמם. מצד שני, הורות נוקשה (יותר מידי כללים וציפיות לא מותאמות) או מזניחה או מרפדת (ההורים עושים הכל בשביל הילדים) עלולה לעכב את התפתחות הביטחון העצמי של ילדינו. 



על ידי מעורבות פעילה בהתפתחות ילדכם, טיפוח סביבה חיובית ומקדמת, התאמת הציפיות ליכולות של הילדות והילדים והורות מעצימה תוכלו לסייע בהעלאת הביטחון העצמי שמשפיע מהילדות ועד לבגרות. 


Comments


bottom of page